Sadnja živice

Prije nego što počnete saditi živicu, odaberite biljke koje ćete koristiti. Pri tome je treba u obzir uzeti njihov izgled, stopu rasta, visinu, oblik rasta i zahtjeve po uvjetima za rast. Važno je da je živica skladna sa vrtom i okolinom. Za rezidbene živice treba odabrati biljke koje imaju gusta rast i dobro podnose orezivanje. Za slobodno rastuće živice treba odabrati biljke koje ne zahtijevaju puno rezidbe. Ako odlučimo za zimzelene vrste, onda će živica svoju ulogu u potpunosti ispunjavati čak i zimi.

Biljke pogodne za živice >>

Sadnice za živice su obično s golim korijenjem, a u nekim slučajevima čak u posudama. Ako su uzgojene u posudama, onda ih možemo saditi tijekom cijele godine, kada tlo nije smrznut, ali ako imaju goli korijen, onda ih sadimo samo u doba mirovanja (kasna jesen, zima).

Tla za živice pripremimo u jesen. U širini od 80 do 90 cm uklonimo sve korove. Tlo prekopamo i stavimo veću količinu komposta ili stajskog gnoja.

Sadnice stavimo u iskopanu jamu koja je dvostrukog ili trostrukog promjera korijenskoga sustava. Dubina treba biti takva, da su bilje zasađene jednako duboko kao što su bile u posudama ili na gredama. Kod grmlja sa korijenskom grudom treba ukloniti zaštitu grude. Sadnicu stavimo u rupu i počnemo zasipati sa zemljom. Ako imamo sadnicu s golim korijenjem, lagano je potresamo da zemlje dođe između korijena.

Razmak između sadnica treba biti od 30 do 60 cm. Sadimo u jednom nizu. Ako želite šire i gustije živice, onda sadite u dva reda naizmjence, tako da je između sadnica u nizu od 90 cm i između nizova 45 cm. U slučaju patuljastih živca se sadi svakih 10 do 20 cm.

Nakon sadnje sadnice treba obrezati za poticanje rasta. Grane skratimo za jednu trećinu duljine. U drugi zimi opet skratimo za trećinu. Prve dvije godine posebno pažljivo orezivamo, da stvaramo gustu živicu. Jako rastuće vrste potkraj proljeća skratimo na 15 do 30 cm visine, a krajem ljeta uklonimo bočne grane. U drugoj zimi, uklonimo rast prve godine.