Odjeća i obuća za rad u vrtu

Za rad u vrtu upotrebljavamo različito odjeću i obuću. Vrtlari rade svoj posao na otvorenom, tako da trebaju biti zaštićen od raznih vremenskih uvjeta.

Kod rada u vrtu se puno sklanjamo, savijamo, klečamo i smo u drugim različitim neugodnim pozicijama. Iz tog razloga, odjeća mora bit dovoljno fleksibilna da nam ne smeta. Ona također treba biti dovoljno izdržljiva da se uz dodir sa biljkama neće odmah oštetiti.

U proljeće i jesen, temperature mogu biti niske. Odgovarajuća jakna nas može zaštiti od vjetra i kiše i poboljšati naš osjećaj u kišnom i vjetrovitom vremenu. Vrtlari često koriste razne prsluke, koji štite trup ali omogućuju nesmetano kretanje ruka. Važno je da dobro štite lumbalnu regiju. Ako ćemo raditi dugo vrijeme u hladnom vremenu, onda je razumno razmotriti korištenje toplinskog donjeg rublja i termo čarapa. Hlače trebaju biti lake i prilagodljive. U vlažnim vremenskim uvjetima, treba imati zaštitu od kiše. Vrlo praktično je da ima odjeća dovoljno džepa, u koje se može staviti male alate.

U kasno proljeće i ljeti treba koristiti prozračnu odjeću koja će nas hladiti. Mnogi vrtlar se odluče za korištenje dugih hlača i majice ili košulje s dugim rukavima. Iako je u njima malo toplije, ali nas štite od oštećenja. Takvu odjeću se preporučuju za orezivanje i rad s drvenimi biljkama, biljkama s trnjem, otrovnim biljkama i biljkama koje uzrokuju alergijsku reakciju.

U sunčanom vremenu, moramo se zaštititi od sunca. Gole dijelove tijela zaštitimo kremom za sunčanje i nosimo odjeću koja pruža zaštitu od UV zračenja, a na glavu stavimo šešir ili nešto slično. Možemo koristiti slamnati šešir, kapu, šešir od kože ili tekstila. Važno je da je šešir dovoljno velik da pravi sjenu za vrat i lice i ne propušta UV zrake. Upotreba štit kape je samo uvjetno preporučljiva jer ona ne štiti vrat.

Mnogi vrtlari koriste vrtlarsku pregaču. Pregača pruži dodatnu zaštitu. Vrtlarska pregača može biti raznih boja. Ona treba biti dovoljno duga, da ide preko koljena kako bi zaštitila kod kleče. Pregača također trebala bi imati jednog ili više (velikih) džepova, kamo možemo staviti male alate.

Obuća za rad u vrtu bi trebala biti vodootporna i imati dobar obuhvat. Amaterski vrtlari najčešće koriste gumene čizme koje se lako nose i dobro štite od blata i vode. Možemo koristiti i različite radne cipele. Važno je, da pruže zaštitu od vode. Čak i u ljeto ima na sunčane dane jutarnje rose, koja će vrlo brzo smočiti noge, ako cipele ne nude zaštitu od vode.

Prilikom rada s kosilicom, upotrebi motornih pila i motornih škara, vrlo je preporučeno da se koriste posebne zaštitne cipele. One imaju posebnu metalnu kapu, koja štiti od ureza.