Voćni vrt

KakiOsjećaji koje imamo kada zagrizemo u svježe odvojeno jabuku, koja je narasla i sazrela u domaćem vrtu, za svakog amaterskog vrtlara je izuzetno ugodan. Ovakva jabuka ne može biti tako lijepa kao jabuka u dućanu, ali sigurno znamo kako je bila uzgojena i sa kakvom ljubavu smo njegovali jabuku, da nas je u jesen nagradila sa slatkim voćem.

Nekada su sva seljačka imanja imala velik voćnjak, gdje su uzgajali voće za vlastitu upotrebu. Voćnjak su imale i bogate kuće u gradovima. Tijekom vremena se je domaća proizvodnja voća smanjila što je bilo uzrokovano sa strane bogate ponude jeftinog industrijskog voća u dućanima i na tržnicama. Smanjili su se i vrtovi i danas samo neki mogu ostvariti pravi voćnjak na kućnom vrtu.

Danas dominiraju voćni vrtovi. To su klasični kućni vrtovi, u kojima dio zasadimo voćkama. Malo voćka i ne zahtjevne sorte omogućavaju hobi voćaru, da uzgoji manje količine domaćeg voća. Količine variraju od godine do godine i ovise o situaciji i vještinama voćara.

U voćnim vrtovima su najčešći jabuke, kruške i trešnje i drugo voće kao što su marelice, breskve i šljive. Mjesto u voćnom vrtu pronađe i žbunaste vočke (maline, borovnice, ribizle, ogrozda i drugo.).