Njega i opskrba kamenjara

Kamenjar treba redovitu opskrbu i biljke redovitu njegu. Biljke u kamenjaru ne žive u svom prirodnom okruženju, tako da trebaju više njege, da ne propadne.

Mlade biljke treba redovito i temeljito zalijevati. Kada puno razviju korijenov sustav, koji je velik i dubok, ne trebaju dodatnog zalijevanja. Dovoljno vode dobije kišom. U vrućim i suhih ljetima povremeno treba kamenjar temeljito zalijevati. Zalijevamo rano ujutro ili navečer kada se skale i kamenje ohlade. Biljke u posudama i dignjenim gredama redovito zalijevamo.

Redovita obrezivanje čini alpske biljke guste i razgraničene. Obrezivanje također sprečava preveliku rast biljka. Kod drvenastih trajnica i grmlju redovito uklanjamo bolesne, oštećene i mrtve dijelove. Živih dijelova ne obrezivamo, jer rastu vrlo sporo. Obrezivamo u proljeće, kada nema više opasnosti od mraza. Kod cjetnica povremeno uklanjamo uvenelo cvijeće i otpalo lišće. Neke vrste zelenih trajnica obrezivamo nakon cvatnje. Stabla skratimo za oko pola, kako bi se potaknula rast i cvatnja sljedeće godine. Posle obrezivanja biljke pognojimo.

Nakon izgradnje kamenjara nekoliko godina ne gnojimo. Kada biljke počnu rasti sporije, možete pognojiti s određenim gnojivo za kamenjare, kojeg stavimo u gornji sloj tla. Alternativno, možemo dio zemlje promijeniti.

Gornji sloj šljunka redovito popunjavamo. Gdje se napravi golo tlo, stavimo novi šljunak. Svake jeseni provjerimo šljunak, kojeg dopunimo ako je to potrebno.

Kamenjar redovito pregledavati u potrazi korova. Korove moramo što prije ukloniti jer uklanjanje korova u kamenjaru izazovan zadatak. Ako je korova previše i ne možemo ga ukloniti na nikakav prirodni način, možemo upotrebiti herbicide.