Sadnja biljaka u ribnjak

Neke biljke se sade u ribnjak zbog proizvodnje kisika (oksigenatorske biljke), neke, da sprečavaju rast algi, ali većina biljaka zbog izgleda i ljepote. Ribnjak je vodena greda.

Kada kupujete biljke uvijek odaberite zdrave i netaknute primjerke. One moraju biti u kontejnerima bez algi i drugih bljaka, koje mogu potpuno prerasti ribnjak. Njihovo uklanjanje će biti dugo i naporno. Biljke ne smiju imati puževe i jaja raznih životinja. Biljke koje raste u vodi, trebaju biti u vodi a za vrijeme prijenosa, pakirane u plastične vrećice s dovoljno vlage da se ne isuše.

Biljke za ribnjak se najčešće uzgaja u košarama ili kutijama od plastičnih materijala. To nam omogućuje da ih lako podignemo iz ribnjaka, ako je to potrebno. Ako sadimo u vodne grede, koje su u ribnjaku, presađivanje će biti nekoliko teže. Košare trebaju imati široko i ravno dno, koji će osigurati stabilnost. Košare trebaju biti mrežaste. Ako su košare sa standardnom mrežom (u utore lako stavimo prst), onda ih moramo obložiti jutom ili plastičnom mrežom.

U slučaju prirodnih divljih ribnjaka, biljke se može saditi izravno u zemlju na dnu ribnjaka. Ipak se preporuča, da se biljke sade u košare, jer se tako spriječi pretjerano širenje. Neke vrste brzo prerastu druge i njihovo uklanjanje je mnogo složenije. Biljke u košarama se lakše kontrolira i regulira njihovu rast. Oprezni trebamo biti da ne "pobjegne" iz košara.

Kod novog ribnjaka sadimo biljke nakon najmanje 5 dana od punjenja s vodom. Za to vrijeme će se temperatura vode prilagoditi okolišu i ribnjak će kolonizirati mikroorganizmi koji stvaraju pogodne uvjete za životinje i biljke.

Vodene biljke se sade tijekom aktivnog rasta. Najbolje vrijeme je u drugoj polovici proljeća i prvoj polovica ljeta. To omogućava, da se prije jeseni prilagode na nove uvjete. To je vrlo važno za lopoče, da mogu napraviti dovoljno zalihe, da prežive zimu. Ako ih sadimo kasnije, onda će u velikoj mjeri propasti.

Vodene biljke se sade u dobru vrtnu ilovaču.Više ima glina, bolje će biljke rasti. Zemlja ne smije biti oplođena s kompost ili drugim organskim gnojiva, također se ne smije upotrebiti treset. Organski materijal ima negativan utjecaj na kvalitetu vode. Ako vjerujemo da je potrebno poboljšati vrtnu zemlju, onda kupimo posebno gnojivo za vodene biljke, koje se pomiješa u zemlju. Ako se biljke sade u košare ili kutije, one trebaju biti dovoljno velike.

Dubina sadnje ovisi o vrsti biljaka. Prije sadnje treba saznati kakvu dubinu pojedinačne biljke trebaju.

Biljke, koje vole vlagu i močvarne biljke sadimo u vlažne grede uz ribnjak. Za gredu iskopamo 50 cm duboku jamu sa stijenama pod kutom. Jamu prekrijemo folijom za ribnjak, čiji gornji rub završi ispod razine zemlje. Na dnu jame napravimo više rupica kroz koje može polako procuriti voda. Na rupice stavimo sloj šljunka, koji će spriječiti da se začepe. Ako želimo pojednostaviti zalijevanje, na dubini od 15 do 20 cm stavimo perforiranu cijev za zalijevanje. Na gredu stavimo otkopanu zemlju, koji smo uklonili korove. Gredu zaključimo s debelim slojem malča od organskog materijala koji će spriječiti isušivanje. Biljke sadimo u proljeće na isti način kao trajnice, osim da gredu dobro napojimo vodom prije sadnje. Biljke, koje rastu vrlo brzo, sadimo u posude, da ne preraste cijele grede.

Rubne biljke se sade u košare ili kutije koje se nalaze na policama u vodi. Ove biljke zahtijevaju dubinom vode od 5 do 40 cm. Ako imamo policu dublje onda ispod košara stavimo neke ploče ili kamenje. Promjer košare treba biti najmanje 25 cm ili više, ovisno o biljci. Zemlju u košari prekrijemo šljunkom.

Vodene biljke, koje rastu u dubokoj vodi, sadimo u košare ili u grede. Važno je da su dobro sidrane, da ne isplivaju. Ako su biljke velike, onda košare opteretimo kamenjem. Na košare stavim šljunak.

Plutajuće vodene biljke sprječavaju rast algi. Kupljene biljke stavimo u vodu da plivaju slobodno. Kada se pretjerano razmnože, dio njih se ukloni.