Uzgoj povrća u posudama

Povrće možemo uzgajati u saksijama, kontejnerima i posudama. Za ovaj oblik uzgoja se odlučimo, kad ne možemo izraditi povrtnjak. Povrće u posudama se može uzgajati na balkon, terasu ili na prozorima.

U posudama mogu se uzgajati robustano i brzorastuće povrće. Najbolje će raditi rotkvice, zelena salata, paprika, patlidžan, rajčica, patuljasti grah i drugo patuljasto povrće. U posudama ne uzgajamo povrće koje ima duboke korijene i povrće koje raste visoko, dugo sazrijeva ili treba puno gnojiva.

Posude moraju biti dovoljno velike. Važna nije samo dubina, nego i promjera. Veča što je posuda, više zemlje možemo staviti, bolje če biti za biljke. Kod većog povrća trebamo  i veče posude. Preporučuje se da su posude duboke barem 20 do 25 cm.

Zemlja, koja se koristi za sadnju, se priprema kao miješanica vrtne zemlje sa komopostom i dodatkom pijeska. Na dnu posude napravimo za prst veliku rupu koju pokirvemo s kamenčičem ili keramičkom krhotinom.

Kod uzgoja povrća u posudama moramo obratiti pozornost na vrućinu i nedostatak vode. Kad so dani vrući i vjetroviti, voda isparava mnogo brže i zemlja se izsuši. Previsoka temperatura ne djeluju povoljno na biljke, pa posudu u vrućim ljetnim danima maknemo u mirovinu u hladovini. Dnevno provjeravamo vlažnosti zemlje i, ako je potrebno, redovito zalijevamo u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada se zemlja ohladi.