Sabiranje i skladištenje bilja

Bilje se sabiraju kada imaju najveći sadržaj aktivnih sastojaka. Vrijeme za berbu ljekovitog bilja, kod kojeg koristimo lišče, je prije cvatnje. Kod rezanja ostavimo dovoljno lišča i pupoljca, da se mogu razviti mladice. Lišće okupljamu u jutarnjim satima, kada biljke još nisu vruće, ali so več suhe. Plodovi i sjemenke se okupe prije sazrijevaju u jutarnjem vremenu. Korijene i lukovice okupljamo na jesen, kad biljke završe s rastom i se pripremaju na zimski odmor.

Nakon berbe bilje temeljito operemo i pripremimo na skladišetnje. Bilje najčešće osušimo, možemo ga zamrznuti ili shraniti u octu i ulju.

Bilje se nikad ne suši na suncu osim sjemena. Bilje spojimo u snopove i objesimo na sjenovitom mjestu. Sušiti ga možemo i u kutiji na stolu ili na nek drugi način. Ako zrak nije dovoljno suh, da se bilje potpuno osuši, možemo ga sušiti u pećnici na temperaturi do 40 stupnjeva Celzija. Na višim temperaturama, eterična ulja počnu isparivati. Suho bilje slomimo i pohranimo u hermetičnih kutijah ili zatvorenih staklenkah. Konzumiramo ga u roku od godine dana.

Bilje kao što su bosiljak, majčina dušica, matičnjak, vlasac i bosiljak, možemo zamrznuti. Svježe skupljeno bilje isperemo i osušimo između dve krpe. Imamo tri različita načina smrzavanja. Bilje se može izrezati na sitne komadiće koje se stave u spremnik za izradu kockica leda. Bilje se prekrije vodom i zamrzne. Bilje se može podijeliti na pojedinačne dijelove i smrznuti u aluminijskoj foliji. Treća mogućnost je da su biljke zamrznute u foliju, onda slomljene i stavljene u ohlađene čaše, koje se shrane u zamrzivaču.

Bilje mogu biti pohranjeno u octu i ulju. Svježe ubrano bilje operite i narežite na male komadiće. S njima ispunite staklenke i prelijte maslinovom uljem i vinskim octom.