Sadnja i njega bilja

Bilje mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje ili trajno. Prema tome moramo pripremiti grede. Ako se odlučimo za trajno bilje, koje treba toplije mjesto, moramo se pobrinuti, da ga tekom zime premjestimo u staklenik ili u zatvoreni prostor ako smo u djelu, kdje su zime vrlo hladne.

Bilje ima različite zahtjeve u pogledu tla. Većina od njih zahtijevaju sa organskim tvarima bogata i zračna tla, koja su neutralna ili blago kisela. Tlo za novi biljni vrt u jesen prekopljemo i pognojimo sa kompostom. Trajno bilje mogu se saditi u jesen i preko zime zaštititi sa koprenom. Godišnje i dvogodišnje bilje se sadi u proljeće.

Na prosto sijamo godišnje i dvogodišnje bilje. Grede, koje smo prekopali u jesen, razrahlimo i zgrabimo. Sa motikom ili ručno napravimo male ravne plitke rovove u koje smještimo pojedine sjemenke. Pazimo da je udaljenost između njih prikladna. Više bilje mora imati više prostora između sjemenka. Rovove prekrivemo s tankim slojem zemlje. Grede prekrivemo koprenom kako bi se spriječilo pretjerano hlađenje tekom noći. Kada biljke počnu nicati, kopreno uklonimo.

Ako zbog hladnih noći u prolječe sjemena proklijaju polako, možemo jih posaditi u staklenik ili na prozorsko dasku. Nakon tri do pet tjedana možemo jih transplantirati na prosto, ako smo jih prethodno pripremili za hladnije uvjete koji se primjenjuju u vrtu.

Sadnja je obična za trajna bilja i ona koja kupimo već narasla na određenu veličinu. Pri tome se mora paziti, da je između pojedinih biljka dovoljno prostora da se gladtko razvijaju. Trajno bilje sadimo u jesen. Posađene bilje temeljito zalijemo.

U zabojčiče možemo bilje sijati tijekom cijele godine. Najugodnije vrijeme je u rano proljeće prije početka rasta. Transplantirano bilje temeljito zalijevamo dok se dobro ne ukorijeni.

Bilje ne zahtijeva puno njege. Redovito ga je treba zalijevati, gnojiti i obrezivati. Ako ima optimalne uvjete za rast, neče biti problema sa bolestima i štetnicima.

Bilje kod kojega koristimo zelene dijelove (list, stabljika), redovito obrezivamo. Time poticamo kontinuiranu rast novih listova. Sa redovitim uklanjanjem cvetnog stabla isprečavamo cvatanje. Cvjetove uklanjamo, da sprječavamo stvaranje sjemena i stimuliramo rast zelenih djelova. Za svako bilje su zahtjevi obrezivanja malo drugačiji.