Vrtni roštilj

Vrtni roštilj - kaminZa sve koji se vole družiti u vrtu kod dobre hrane je vrtni roštilj obvezni dio vrta. On omogućava pripremu okusne hrane, koja je pečena na otvorenoj vatri ili na drvenom ugljenu. Tako pripremljena hrana ima drugačiji okus nego što smo naviknuti, a njena priprema stimulira druženje.

Pripremanje hrane na roštilju je ritual koji uključuje sve članove obitelji ili prijatelje. To je društveni događaj kada se u opuštenoj atmosferi pije, razgovara i peče hranu. Kuhar nije degradirani u kuhinju nego se druži sa gostima.

Ako imamo dovoljno veliki vrt i često pripremamu hranu na roštilju, je najbolji izbor vrtni kamin. To je izgrađen vrtni roštilj na rubu terase ili negdje drugdje u blizini stola. Kamin od opeke ili betona je otporan na različite vremenske uvjete. Na tržištu je ponuda velika. Možemo birati između malih kamina, koji imaju ložište ili većih, koji imaju dimnjak i pult. Najveći kamini mogu biti dio vrtne kuhinje. Izaberemo takav kamin koji će biti u izgledu u harmoniji sa vrtom. Na vrtnom kaminu možemo peći meso na drvenom ugljenu, žeravici ili nad otvorenom vatrom. Čišćenje je jednostavno: redovito uklanjamo pepeo i čistimo rešetku. Za kamin trebamo trdnu osnovu, a za velike kamine moramo napraviti osnovnu ploču da neće potonuti u tlo.

Prijenosni roštilj je manji od kamina, njegova glavna značajka je, da ga je lako kretati i da je vrlo brzo spreman za pečenje. Prijenosni vrtni roštilji su pravokutnog ili okruglog oblika. Izvor topline pruža ugljen. Neki modeli imaju poklopac, koji omogućuje zadržavanje topline, a time i brže pečenje. Prijenosni roštilji su namjenjeni prvenstveno onima, koji u vrtu nemaju dovoljno prostora za kamin ili pripremaju hranu na roštilju povremeno. Prednost je u tome što ga možemo ponijeti sa sobom na piknik ili na odmoru. Možemo ga koristiti i na balkonu.

Plinski roštilj je jednostavan za korištenje i ne ustvara dim, što je tipično za ugljeni ili drveni roštilj. Plinski plamen grija kamenu ili metalnu ploču. Neki modeli imaju kamenčiče, koje grija plinski plamen, a nad njima se na rešetki peče hrana. Veliki dio plinskih roštilja ima poklopac. Na taj način uštedimo plin i hrana se manje osuši. Plinski roštilj je lako kretati i pohraniti. Nedostatak je u tome što moramo imati uvijek na raspolaganju plinsku bocu i hrana nema prepoznatljiv okus dima.

Stolni roštilj je prikladno rješenje za one, koji imaju balkon ili manju terasu. Kao izvor energije se koristi električka energija, koja zagrijava kamen ili metalnu ploču na kojoj je hrana. Stolni roštilj brzo pripremimo i lako se čisti.
 
Ako se odlučmo za kamin ili prijenosni ugljeni roštilj, važno je uzeti u obzir utjecaj na susjede. Roštilj pravi dim, koji se širi po vrtu i između drugih kuća. To može biti neugodno za susjede.