Održavanje vrtnog namještaja

Vrtni namještaj je izložen raznim vremenskim čimbenicima koja imaju negativan utjecaj. Razne nečistoče u zraku zaprljaju namještaja. Vrtni namještaj treba redovito čistiti i održavati, da održi svoju ljepotu i ne propadne.

Drveni vrtni namještaj

Drvo je prekrasan materijal ali neotporan na vlagu. Na mjestima gdje zastaje voda, drvo če polako propasti (sagniti). Zbog toga obično za vrtni namještaj upotrebljavamo drva, koja su tvrda i sadrže različite zaštitne tvari. Od vrsta, koje uspijevaju kod nas, koristimo hrast, kesten, ariš i nepravu akaciju. Od stranih drva prevladavaju tropska drva koja su vrlo otporna.

Ako drveni namještaj ostavimo bez zaštite na suncu, onda postaje sive boje. Siva boja je prirodna boja suhog drveta koje je izloženo suncu. Takav primjer su različiti nezaštitene drvene kolibe u planinama. Da drvo zadrži originalnu boju, moramo ga zaštiti. Za zaštitu upotrebljavamo različite bezbojne lakove ili ulja. Sa uljem zaštitimo drvo svake godine. Lakiran namještaj na novo lakiramo svakih nekoliko godina. Svake godine na kraju sezone najmeštaj očistimo mekom četkom i sapunicom. Ako je vrlo prljav, onda koristimo blago sredstvo za čišćenje, koji se primjenjuje s krpom.

Metalni vrtni namještaj

Metal vrtna garnitura ne treba puno održavanja. Svake godine proverimo za moguće ozljede i ozljede saniramo (lakiramo ili obojimo), da se ne formira hrđa. Ako je namještaj izrađen od aluminija, ovi pregledi nisu potrebni. Na kraju sezone namjšetaj očistimo vlažnom krpom kako bi uklonili prljavštinu. Upotrebiti možemo i blago sredstvo za čišćenje.

Vrtni namještaj od plastike

Vrtni namještaj od plastike se godišnje temeljito očisti s mokrom krpom i sredstvom za čišćenje plastike. Upotrebiti možemo i parni čistać.

Vrtni namještaj od kamena

Kameni vrtni namještaj je vrlo otporan, ali tekom vrijemena skuplja prljavštinu. Stoga ga redovito čistimo. Najlakše je očistiti polirani kamen. Koristimo krpu i čistač za kamen. Redovito čišćenje će održavati sjaj i ljepotu kamena. Uvijek koristite specijalizirana sredstva za čišćenje kamena. Na vapnencu se nesmije koristiti sredstvo za čišćenje na osnovi kiseline jer će oštetiti kamen. Za čišćenje nepoliranog kamena koristimo meke četke.