Vrtna klupa

Vrtna klupaU vrtu se koriste dvije vrste klupa koje se razlikuju po izgledu i namjeni. To su vrtne klupe za odmaranje i klupe uz vrtni stol.

Klupe se retko koriste za sjedenje za vrtnim stolom jer je sjedenje na njima manje udobno. Većina od njih su drvene klupe, ali mogu biti i kamene kad je kameni i vrtni stol. Mjesto sa vrtnim stolom i klupama mora biti dovoljno velik. Stol s klupama za 6 osoba mora imati najmanje 10 m2 prostora. Oko stola treba biti najmanje 1,5 m prostora. Često se koriste sklopivi vrtni namještaji, koje  postavimo samo za kratko vrijeme. Takve klupe su manje stabilne.

Kupe za odmaranje stavimo na različitim dijelovima vrta na sunčanom ili sjenovitom mjestu. Klupa može biti kod kućnog zida na kojoj se u rano proljeće namještavamo suncu ili skrivena u nekom prijatnom kutku negdje u vrtu. Vrlo prikladno mjesto je dio vrta od kuda se pruža prekrasan pogled na vrt, individualni vrtni motiv ili na blizu i dalju okolinu. Pogodna lokacija je također kod ribnjaka. Klupa nesmije biti okrenuta prema jugu, ako je moguće, da nam ne smeta sunce.

Kutak za sjedenje sa vrtnom klupom

Klupa bi trebala biti sa hrbtne strane zaklonjena raslinjem ili zidom. To ustvara osjećaj privatnosti i štiti prema vjetru. Tlo bi trebalo biti posuto pjeskom ili popločeno sa kamenim ili betonskim pločama. Put prema klupi treba napraviti pod kutom. Oko klupe posadimo trajnice i veće ukrasno grmlje, da ustvarimo osječaj intime.

Pogodna dužina klupe je oko 2 m. Visina sjedala trebala bi biti oko 40 cm i dubina od oko 50 cm a visina naslona najmanje 35 cm. Vrtne klupe su najčešće izradene iz drva ili kombinacije drvo - metal ili drvo - beton. Metalne ili betonske su obično noge i ručke a sjedalni dio je drveni. Klupa također može biti kamena, ali su to malo manje udobna sjedala jer su hladna i tvrda. Problem se može riješiti upotrebom jastuka. Drvo treba biti tvrdo, izdržljivo i dobro zaštićeno, da ne propada na kiši. Za zaštitu upotrebimo prirodne boje ili boje, koje se slagaju sa izgledom kuće i vrta. Važno je, da su sve klupe u jednoj i istoj boji.

Vrtna klupa na zidu

Ako imamo u vrtu niske kamene zidove ili zidove od opeke, onda možemo napraviti jednostavne klupe. Na vrh zida stavimo drveno sjedalo, kojeg pričvrstimo u zid.

Sjedenje na drvenoj, kameni ili metalni klupi može postati neugodno. Dio za sjedenje je tvrd i neudoban i teško ćemo dugotrajno sjediti. Sjedenje možemo poboljšati tako, da stavimo jastučiće. Jastucima se mogu dodatno poboljšati i naslon.