Oblikovanje vrta

Oblikovanje vrta je proces koji zahtijeva puno znanja i smisla za dizajn. Ako toga nemate, onda prepustitie rad profesionalcima poput krajobraznih arhitekata i vrtlara koji se profesionalno bave uređivanjem i projektiranjem vrtova.

Oblikovanje malih vrtova

Mali vrtovi su poznati po tome, da jih je teško oblikovati. Mjesta je malo i vrt brzo počne djelovati prezasićeno. Budući da je mjesta malo, svaka biljka i svaki elemenat mora imati određeno mjesto.

Mnogi ljudi odluče na malom vrtu napraviti veliku površinu trave koju ograniče sa niskim trajnicama ili grmljem. To ima suprotan učinak jer nema tačke koja privuče pogled. Mali vrt naizgled povećamo ako mu damo visinu. Posadimo visoko drvo i napravimo pergolo. Ako je moguće, vrt optički podijelimo u nekoliko dijelova sa cvijetno gredo ili grmljem. Također možemo koristiti niske živice i oporu koju koriste penjajuče biljke.  Na takav način napravimo iluziju, da je za preprekom još mnogo vrta.

Oblikovanje velikih vrtova

U velikim vrtovima možemo vrlo dobro iskoristiti raspoloživi prostor. Vrt možemo na pogled smanjiti ako napravimo različite prepreke kao su visoke živice, grmlje ili skupina drveća. Kod toga pazimo, da ne pretjerivamo sa gustoćom sadnje. Neka ima vrt prostor za disanje. U velikom vrtu je mjesto za visoko drveće kojemu možemo dopustiti, da se slobodno razvija.

Veliki vrtovi mogu se podijeliti u različite dijelove, od kojih je svak svoja vrsta vrta. Pojedinačne grede trajnica ili grmlja mogu predstavljati granice između njih. Tako možemo stvoriti zanimljive kutake, svakog sa svojim šarmom. Ako bismo radije imali formalni vrt, onda pojedine dijelove razgraničimo sa uređenim živicama čistih linija.

Oblikovanje greda

Svaka dobro zasađena greda ima biljke koje tvore skelet grede. Pozadinu grede ustvarimo sa visokim biljkama a u centralnom djelu možemo posaditi pojedine izvanredne biljke koje će privući pogled i napraviti točku interesa.

Ako je u pozadini grede zid ili neka ograda, napravimo gredu tako, da se uzdiže. Sprijeda posadimo niske biljke a u pozadini visoke.

Za grede, koje možemo vidjeti sa svih strana, je piramidalna ili stožasta struktura. U sredini grede su visoke biljke a na rubi niske. To omogučava, da su uvjek vidljive sve biljke.

Veće grede možemo oblikovati brdovito. Ukupno sadimo iste trajnice koje će stvarati jastučiće. Ovi jastuci su različitih visina, pri čemu se sa udaljenostju od ruba visina diže. To daje izgled brdovitog pejzaža.

Prirodni izgled greda može se postići ako su zasađene ravno. Biljke u nekim područjima sadimo više gusto a u drugim mjestima više udaljeno. Između posadimo nekoliko više rastučih biljka.

Kod oblikovanja greda moramo biti pažljivi na skeletne i prateće biljke. Skeletne biljke rastu više i so bolje vidljive, zato se obično sade u pozadini. Prateće biljke su niže i posadimo ih ispred skeletnih. Važno je da su male biljke posađene zajedno u velikom broju da dolaze do izražaja.

Samorastuče biljke

Samorastuče biljke mogu biti magnet za oči. To su obično vrlo zanimljivi grmi ili neka patuljasta drva koja se ističu u boji ili obliki. Također možemo koristiti trave, trajnice i ruže.

Samorastuče biljke moramo posaditi dovoljno daleko od drugih biljaka da su vidljive. Ponekad možemo dodat kip ili nek drugi dekorativni elemenat. Veći je vrt, više samorastučih biljka možemo imati.