Ukrasno drveće

Stabla u parkuDrva su biljke koje imaju snažan utjecaj na okolinu. Formiranju šume, koje su veliki proizvođači kisika i konzumator ugljičnog dioksida. Odrasla bukva može u jednoj godini proizvesti toliko  kisika što ga treba 10 osoba za disanje. Drveće ima dug život, koji u većini slučajeva premašuje čovjeka. Mlada drva zasađena danas će se moći diviti naše unuke, praunuke itd. Mnoga drva s lakoćom žive više od 100 godina, neka čak i nekoliko stoljeća. Drveće i grmlje je dom mnogim životinjama, jer jim pružaju utočište i hranu.

Drveće i grmlje predstavljaju okosnicu vrtu. Njihov sadnju mora biti namjerno i planirano na početku, prije odlaska na uređivanje. Drveće i grmlje sade i obično posadimo i ne presađivamo više.  Presađivanje drveća i grmlja je vrlo složen proces i obično zahtijeva značajnu intervenciju s teškim strojevima i u vrtu ostavi vidljiv trag. Presađivanje drveća i grmlja može voditi u propast. Drveće i grmlje ima vrlo dug životni vijek koji se mjeri u desetljećima ili čak stoljećima. Zbog toga si ne možemo nakon nekoliko godina predomisliti i drveće presaditi, što možemo učiniti s drugim biljkama.

Drva su najveće biljke koje imamo u vrtu. Lipa, koja je često ukrasno drvo, može doći do visine od 40 metara, a kruna može prelaziti 15 metara u promjeru. Za takva velika drva moramo imati dovoljno prostora. Drveća i grmlja koja rastu samostalno na otvorenom, imaju jače i više krune od onih koji su posađeni u skupinama. Grmlje zauzima manje prostora, ali ga trebaju dovoljno, da se mogu razvijati u cijeloj ljepoti.

Drveće formira vrtni prostor. Drveće i grmlje ograničava vrt izvana, kako bi ga zaštitilo od vjetra i pogleda susjeda. Mnoga drva i grmlja su prikladna kao samostalni elementi u vrtu, ali saditi ih možemo u različito velike grupe. Ako imamo dovoljno prostora, možemo posaditi drvo u centar vrta, a ispod njega se može staviti vrtni stol i klupe. Objed u sjeni velike lipe, bukve ili bilo kojeg drugog drva će biti vrlo poseban doživljaj. Ako je kruna dovoljno velika i gusta, nećemo biti mokri u kraćem ljetnom pljusku.