Sadnja penjačica u vrtu

Penjačice trebaju odgovarajuće uvjete za uspješnu rast. Prije kupnje trebamo znati kakve su zahtjeve penjačica, kako bismo pripremili odgovarajuće uvjete za rast. Oprezni moramo biti ili neka vrsta penjačica treba kisela ili bazična tla.

Penjačice se najčešće može kupiti u posudama. Ruže se obično prodaju s golim korijenjem. Uvijek izaberite zdrave i neoštećene biljke s jakim izdancima. Biljke s golim korijenjem trebaju imati jednomjernom razvijen korijenov sustav. Biljke u posudama ne smiju imati korijene koje prolazu kroz rupu za odvodnju vode.

Penjačice u posudama možemo saditi tijekom cijele godine, ako uvjeti to dopuštaju. Penjačice koje su osjetljivije na hladnoću, sadimo u proljeće da se do jeseni dobro ukorijene. Penjačice sa golim korijenima sadimo u vrijeme mirovanja u jesen i zimu.

Na mjestu gdje ćemo posaditi penjačice, uklonimo sve korove. Zemlju prekopamo i dodajemo kompost ili stajski gnoj. Rupa u koju stavimo penjačicu treba biti dvostruko veća od promjera posude ili korijena. Penjačicu stavimo u rupu tako, da je gornji dio supstrata u istoj razini sa zemljom, samo pavit sadimo dublje. Cijepljene penjačice sadimo tako da je cijepljeni dio oko 5 cm u tlu.

Svježe zasađene biljke dobro zalijemo. Oko biljke stavimo 5 do 10 cm malča u krug promjera oko 1 metar.