Sadnja biljka u zimski vrt

Kad sadimo biljke u zimski vrt, treba upoštevati da on ne dopušta slobodnog razvoj korijena. Biljke se uzgajaju u posudama različitih veličina u kojima je više ili manje ograničen životni prostor. Veličino posuda odaberemo s obzirom na veličinu biljka i njihovu potrebu za prostorom za rast korjena. Običajno je, što su veće bilje, veće su posude.

Biljke možemo saditi u podne grede, cvjetne posude ili korita.

Cvjetne posude koristimo kada želimo biljke kasnije seliti. Posude trebajo biti dovoljno velike, da se biljke mogu neometano razvijati i dovoljno teške da se prevrnu. Biljke sadimo u posude, koje su sa strane najmanje 2 cm veće od starih posuda. Vrijeme za presađivanje je kad korijenje počinje silit iz posude. Cvjetne posude su u različitim oblicima i veličinama i napravljene od različitih materijala. Važno je, da imaju dovoljno velike otvore za odvodnju viška vode. Najčešće se koriste cvjetne posude iz gline ili plastike. Također možemo koristiti metalne posude.

Korita su većja od cvjetnih posuda. S obzirom na težinu jih ne možemo pomicati. Omogućaju stvaranje greda s biljkama koje trebaju za razvoj korijenskog sustava više prostora. Zbog svoje visine omogućuju predstavljanje biljaka u visini očiju. Korita su iz gline (terrakotta), betona ili drva. Drvena korita treba zaštititi od vlage da drvene stjene ne propadu. U korito stavimo foliju za izgradnju ribnjaka, čime se spriječi pristup vode do drvenog djela. Na pod korita nasujemo 5 do 10 cm drenažnog materijala, koji će biti odgovoran za uklanjanje viška vode.

Podne grede planiramo zajedno s izgradnjom zimskog vrta, jer moramo prilagoditi temelje i podove. Dubina grede mora biti najmanje 50 cm. Osigurati moramo dobru izolaciju od vlage, koja bi se mogla iz grede proširiti u temelje. Svaka podna greda mora imati najmanje 10 cm drenažnog materijala, koji omogućuje uklanjanje viška vode.

Zemlja (substrat)

Zemlja za sadnju mora biti prilagođena biljkama. U posudama zemlju redovito menjamo kad presađujemo biljke. U koritima i podnim gredama to ne radimo, zato pripremimo na poćetku pravu mješavinu zemlje. Zemlja nek sadrži oko 60 % zemlje sa vrta, 30 % komposta i 10 % pijeska.

Sasvim drugačiju zemlju pripremimo za kaktusie, orhideje i biljke koje vole kiselu zemlju. Za kaktuse moramo pripremiti zemljo sa pjeskom, da če dobro odvoditi vodu. Za orhideje pripremimo zemlju koja zadržava vodu. Za biljke kao što su azaleje, pripremimo kiselu smjesu zemlje.

Odabir i kupnja biljka

Kada kupujemo biljke ne kupujmo one koje se nam dopadne kod vrtlara ili u vrtlarskom centru. Kod kuće si napravimo popis unaprijed planiranih biljka. Ako popisa nemamo, obratimo se na stručnjaka koji će biti u mogućnosti savjetovati koje biljke idu zajedno. Kupljene biljke moraju biti primjerne ta tip zimskog vrta i usklađene sa drugim biljkama. Ako kupimo kaktus i praprat, onda sigurno nećemo biti u mogućnosti pružiti prave uvjete za rast.

Uvijek kupiti samo biljke koje su netaknute, zdrave i imaju u posudi dovoljno prostora za rast. Kupujmo samo u rasadnicima i vrtlarskim centrima u kojima imaju biljke ugodne uvjete. Sve to je osobito važno kod skupljijih biljka, da nećemo biti razočarani kad bi biljke u nekoliko dana ili tjedana propale. Prije kupnje biljke temeljito provjerimo za bolezni i štetnike. Nove biljke su obično vir bolesti i štetnika.